Feature image – 文章授權:90後銀行小妹甩轆記 佢份工月入$10萬都唔做我堅係欣賞佢

佢份工月入$10萬都唔做 我堅係欣賞佢

最近,我想起一個舊同事。

他捨棄了令自己一朝「發達」、月入十萬、令大多數人「艷羨」的生活,選擇做一個普普通通月入僅僅過萬的銀行前線。

有次傾計,烈日當空,英俊得嚟又有點MK嘅佢突然話:「Bella,講樣嘢你知,其實我入嚟之前,曾經做過倫敦金。」

「吓?」這是我第一反應。心諗,睇你唔出喎。

「我嗰時都試過一個月搵十萬。」

「係咪真係個個月都有十萬咁好搵啊?!」

「我唔係。我做咗一年,得一個月有十萬,其餘十一個月,無收入。」

「點解咁大波幅嘅?」

「你究竟知唔知倫敦金點賺錢㗎?」

「唔知啊!咁你嗰十萬點搵返嚟㗎?」

「我哋有call list,我日日就打電話call客,有一日,終於有個大陸佬肯落deal。而我嗰十萬,就係靠不斷trade,將佢嘅十萬,變成我嘅十萬。」

「哦……」除了驚訝,我講不出話。

「咁點解你唔繼續做落去?」

「我覺得好唔安落。」

呢一刻,望著他,陽光灑落在他古銅色的臉龐,讓他看起來更charm。看來,在金錢與良心的較量,他已作出了選擇。

英俊MK同事繼續同我分享了他舊同事們的「成功」事蹟,這裡不詳述了。

我們的選擇,往往決定了我們是怎樣的人。而他,選擇了令自己「做得安落」的工作。

當然,我不知道在外人眼中,我們零售銀行界的死Sell屎會不會只是Lesser Evil。

但至少,我們無愧於心,每晚都能睡個安穩。

P.S.唔記得講,如果想知更多關於倫敦金,可以睇下我在倫敦掘金的秘史 =p

文章授權:90後銀行小妹甩轆記

 

 

相關文章