20170811 10

出嚟做嘢要袋實 莊偉忠10大經典職場金句

「良心CEO」莊偉忠近期終於復出!他由8月1日開始於康宏金融擔任行政總裁一職,有不少網民都表示非常支持他重出江湖。莊偉忠那麼深得民心,其中一個原因就是他的金句「到位」得來,又很有智慧,令人會心微笑。以下讓大家一齊重溫一下,莊偉忠其中10句金句。

做人篇

1)打工不過係我的副業,我的正職係做人

他更提過要「言行合一、表裏如一」,做個對底面都一樣嘅人。莊偉忠亦講過做人不要怕做錯,只要盡快把錯誤改正,就可以了。

2)除咗係生意人,我真正嘅身份係人

有不少商家都小心說話,不敢談及政治,而他卻不怕,實行「有嗰句,講嗰句」。話說當時他於Facebook 提及蔡英文和周子瑜,有網民提醒他「生意人講政治,小心方丈份人好小器」。他卻一句神回「除咗係生意人,我真正嘅身份係人」。

3)逆境來臨前,我已經努力做好準備。所以問題唔係逆境,而係你自己!

莊偉忠做生意多年,面臨不少逆境,例如08、09年的金融海嘯。因此,都提醒大家要隨時做好準備,面對不同的挑戰。

相關文章