陳琪離巢後成功轉型做KOL 月賺6位數撼贏葉翠翠|創業淘金

創業

創業淘金】陳琪與胡諾言結婚十年,完全看不出已經44歲,真是保養得宜,近月陳琪成功以貼地師奶形象,轉做KOL將美容、健康產品到生活百貨一網打盡,每月穩袋六位數字,賺錢隨時多過老公。

原文:東方新地|圖片:東方新地 | 整理:亨利

陳琪成功轉型做KOL

17年拍完《宮心計之深宮計》離巢無綫外闖的陳琪,講明離開是為尋求更多機會,加上是兩女一子之母,要留更多時間照顧家庭,陳琪最終選擇放棄幕前工作轉做KOL。

據知情者透露:「喺無綫拍劇雖然工作量唔算太多,但始終比較困身,嗰時個仔啱啱出世,要湊住個 B B 又要睇住兩個女要花好多精力同時間,陳琪見近年 KOL 有出路,喺屋企做直播又方便照顧小朋友,於是決定唔續約轉型試一試!」

湊仔親力親為的陳琪,每次直播都打扮樸素,同一 班師奶交流心得表現貼地,密食當三番捱出頭。

現時已成網絡紅人的陳琪,食住幸福師奶形象,獲唔少品牌垂青,每月收入超過六位數字,不過陳琪都唔係一開始就一帆風順,頭三個月收入微薄,她亦唔怕辛苦努力做各樣產品研究,了解家庭需要,靠積極捱出頭,近月便成功揮低曾是網絡紅人的葉翠翠,成為親子界賺錢王。

除咗對三個仔女照顧無微不至,陳琪對 家中四長老(父母及老爺、奶奶)亦照顧 周到,孝順愛家好形象成功吸 Like。
打理頭家唔容易,陳琪出得廳堂亦入得廚房,同老爺奶奶更相處融洽會合力煑飯。

轉行做 KOL,陳琪有更多時間照顧家庭及仔女。

早前她更專登陪同大女到北京參加學校的遊學團, 廿四孝媽咪事事緊張。

積極捱出頭

據知情者透露:「其實初期好多產品都係贊助冇收入,不過陳琪都唔介意一步步嚟,等自己儲多啲粉絲先,可能因為佢同老公胡仔( 胡諾言 )形象夠健康,好快佢已經吸納唔少師奶支持,最緊要係佢哋一家都生活貼地,屋企有老有嫩,感覺到佢打理頭家好用心好全面,同班師奶好多嘢都啱傾。」

陳琪同老公胡諾言結婚十年仲 係咁恩愛,夫妻健康形象更令她成功打入師奶圈,成為炙手可熱網紅。
常要返內地工作的胡諾言,不 用開工亦會同老婆分工,不時會 接送兩女返學放學。

「本來葉翠翠靠親子形象轉型,一路有唔少支持者,不過後尾翠翠因網購問題同粉絲罵戰,加上相比 陳琪嘅貼地,翠翠就比較高不可攀,所以分享持家心得嘅胡C9,就令班師奶好受落,依家陳琪喺 fb 已經有近十萬 followers,收入多過佢做藝人!真係幫屋企賺唔少家用!」

網民批葉翠翠愛做上等人, 她亦以「小王子」及「小小王 子」稱呼兩個仔,表現唔夠 貼地,同師奶網民距離拉遠。
已經是兩子之母的葉翠翠,17年大仔出世後,以新手 媽媽分享湊 B養身之道做賣 點,轉型做KOL大受歡迎, 不過搞網購卻一度被 fans 投訴,搞到形象受損!

今年是陳琪同胡諾言結婚10周年, 早前兩人就帶同三個仔女重影婚紗相,表現興奮的陳琪,坦言希望日後每 十年都影一次,直至兩公婆變公公婆婆都要影,相當浪漫。幾時都話藝人有健康形象等同有運行!嫁到個顧家好男人,陳琪賺到幸 福家庭仲賺埋錢,胡 C9今次真係雙贏嘞!

爭做KOL

近年網絡平台衍生無限商機,唔少藝 人都紛紛轉行做 KOL賺錢,粉絲隨時多過留電視台拍劇。

除咗陳琪、葉翠 翠,還有結婚八年的陳倩揚,夫妻檔 陳智燊宋熙年,都轉做KOL發圍。