分享至

    給租樓年輕夫婦最後忠告 網民:只要有錢 磚頭有無都一樣

    熱話】趁年輕有穩定收入,盡早儲蓄買樓是大部分人的目標。不過,總有人例外,即使有穩定的收入,也有人會以不同的原因繼續租樓而不買樓。日前就有網民以「給租樓的年輕夫婦最後忠告」出帖,表示已結婚又生了小朋友夫婦應「趁後生,畀心機儲下錢買下磚頭,將來無論點衰都好,都一家大細有屋住,做一個有承擔的男人!」此帖一出,即引來大批網民熱烈討論,正如樓主的後記所說,當中意見有正面有反面,唔知大家又點睇?
    撰文:浩德 | 圖片:新傳媒資料室、unsplash討論區截圖|資料來源:香港討論區

    給租樓的年輕夫婦最後忠告

    樓主以「給租樓的年輕夫婦最後忠告」出帖,原文內容為:「老老實實,結左婚又生左小朋友又租樓住既師兄,老婆唔做野,加個工人姐姐再養埋架七人車,一年兩部IPHONE,兩次日本旅行,比你搵十萬一個月,都係月月清。無錯,在朋友面前表面好風光,換來FACEBOOK IG幾百個LIKE (D LIKE可唔可以當飯食?)。不過年輕還好,仲有體力精神去返工,到40-50歲,除非你係金字塔頂端個批人,否則個薪金好難維持,就算維持到,公司有乜風吹草動,你都震過貓王。所以襯後生,比心機儲下錢買下磚頭,將來無論點衰都好,都一家大細有屋住,做一個有承擔的男人!

    如果覺得我講野好廢,什麼「今日唔知聽日事」、「襯後生乜都玩下、試下」等等的理論,隨便比個GG我,然後SKIP就OK!

    「青春只有一次,切勿後悔」

    樓主續表示:「月入十萬的兩公婆,自以為醒,要享受生活,但冇為將來小朋友想過。唔買樓冇所謂,但花錢踩單車,其實不如儲住錢等樓價大跌?」

    網民意見基本上分為正反兩邊,支持一方表示有能力應該買樓,「青春只有一次,切勿後悔」。

    也有人認為樓主所指「講得好啱」、「非常寫實」,並表示香港醒目個(嗰)班打工仔,4X歲月入十萬不難,但要長期保持高收入到退休不易(除了政府出糧個堆)…」

    更有網友表示,不是人人都明白樓主所說的「道理」,並指身邊的確有朋友是實習醫生到専科,搵六位數人工,但一直都係租樓。

    有人明言:「其實有需要,有首期,供得起便應買,只要不高追,現在是上車好時機,起碼有得講價。不要估跌多少,真是跌倒,你又會等跌多啲,結果一回升,便失去上車的機會,這裹很好淡友就是這樣永遠喪失上車的機會。」

    最緊要儲到錢養老

    較為中立的網民則表示:「樓係要買,不過唔係宜家」因為他認為「個市仲有30%下跌空間」。

    另有網友指:「「十萬月薪,鍾意租咪租囉,最緊要儲到錢養老」

    事實上,買樓定租樓,每個人都有不同的選擇及支持自己的理據,不租樓也有好處。

    例如「租樓唔使煩家居維修,又可以容易d轉居住環境…筆downpayment 又可以攞去投資,流動性較高」

    總括而言,大部分持中立意見的網民都認為,樓未必一定要買,但有儲蓄並夠錢退休養老是必須的。

    只要有錢 磚頭有無都一樣

    至於與樓主持相反意見的網民亦大有人在,有網民認為樓主「誇張租樓人的生活」、「真心講,永遠都係租樓最好」、「如果d人好似你諗一早負資產」、「儍的呢 攞綜緩咪得 人生有限玩左(咗)先講」、「人生只在乎有沒有樓?」

    有網民認為樓主應尊重每個人的選擇,開心才是重點,「每個人要嘅生活都好唔同 你又唔係佢你又知佢想要乜 最緊要就係無悔就可以應該要尊重每一個人嘅選擇 有樓供了幾廿年回望過去 係咪真係開心呢個相信唔係會一個人都覺得開心」

    當然,每個人都有權選擇自己喜歡的生活,而事實上,買樓的確睇個人能力。

    正如有網友指買樓睇能力,因為唔係人人都買得起,但keep住儲蓄係必需。

    而且「買得起都要睇時機。租同買睇邊樣抵d。有儲蓄有投資,資本愈滚愈大,機會來才出手。」

    最一語中的是,「只要有錢,磚頭有無都一樣。」