保險

保險人為何「未做先死」?

理財

市道好,期望分一杯羹,入職做保險;

市道差,裁員減薪凍薪,入職做保險;
一直以來,保險業給予公眾形象未如醫生、律師般專業,一個核心原因就是Part Time心態!

相信大家還記得,讀書時期做Part Time,目的就係返學以外搵多一點錢,心態正正就是Something Extra。

Something Extra 其實就是「做到就錦上添花,做唔到就無傷大雅」!
當一個人抱住Part Time心態去做任何一件事,其實已經注定失敗。

從心理學角度睇,Part Time 心態的底蘊是「試吓先、睇吓啱唔啱做、做到有成績先Full Time啦…」,這些想法當中其實已經包含了「放棄」這個念頭,一個人之所以會放棄做一件事,原因就是給了自己太多後門!每當有Plan B出現,絕大部份人到最終都不能堅持到底完成Plan A,因為Plan B總是比較舒服一點。

公司要請人,上線要下線請人,Part Time 顧問亦隨之愈來愈多!孤兒單、不盡責agent等問題長期存在,形成一個惡性循環,難免令大眾認為保險從業員不夠專業。

筆者從事保險業14年,見證好多成功例子,但同時目睹更多浮浮沉沉、半生不死的人。大家可以靜心想一想,Full Time 都未必一定可以成功,為何你會說服自己Part Time可以成功呢?

做保險、做任何工作、甚至做人,全程投入是必須的。每一位保險從業員,其實都有一份責任和使命,行業專業與否,每一位都責無旁貸!

保險,絕對可以做得專業。

(presented by Kargo Sir)