公務員

中層公務員嫌「交稅多、福利少」 月入5萬壓力爆煲:高層淨係識捽數!

職場

廣告

公務員今年有望加薪,而且有「鐵飯碗」之稱,向來是不少人的理想職業。近日有網民在Facebook專頁「公務員Secrets」中發文大訴中層公務員苦況,不過就被一眾網民狠批身在福中不知福!

中層 公務員
(圖片來源:政府新聞處)

公務員大呻中層苦況

近日,有網民在Facebook專頁「公務員Secrets」發文大訴中層公務員苦況。該網民表示,月入4萬至5萬(公務員薪級表第20至28點)的公務員最慘,不僅要繳交重稅,而且住房福利較少,「公屋排唔到之餘,連居屋都冇資格抽」,又慨嘆「納米樓」入場券都需要500萬以上。

該網民又指,中層公務員的工作量最大,「手下個班CA(助理文書) ACO(助理文書主任)話之你死,由其是班老油條,你炒又炒唔到,罵又當你唱歌,高層淨係識捽數,出事就縮」。

因此,該網民表示中層公務員每日上班超大壓力,由其是未過3年試用期的員工,「細嘅做唔晒要準時放工,又唔迫得佢OT;大既淨係要個結果,攪到放假要自己一個人係屋企做晒啲嘢」。

中層 公務員
(圖片來源:[email protected]公務員secrets)

網民:身在福中不知福!

帖文一出,隨即引來不少網民留言討論。有網友表示理解發文者的處境,並鼓勵其向好的方面看:

  • 「向來每一個層級都有自己的難處,只係著眼點唔同囉,低收入的係生存壓力,勞力;中層係心理壓力,社會壓力;從來係你睇我好我睇你好。 」
  • 「4、5萬蚊一個月你估真係咁多人搵到?」
  • 「淨係睇公院醫生打晒尖,專科又可以睇先已經贏晒全香港人。」
  • 「但中層公務員,也是公務員喎!一樣享受官僚架構的好處。」

也有網民揶揄「不如交換人工?」、「既然咁慘,我願意代替佢受苦,我不入地獄誰入地獄」。

中層 公務員
(圖片來源:政府新聞處)

不過,亦有不少網民表示發文者身在福中不知福,還不懂「人間疾苦」:

  • 「外面50k人工,已經係管成個department既阿head,責任大,做死人!」
  • 「公務員同出面人講有壓力,就好似香港人同烏克蘭人講驚武肺。」
  • 「佢地活係平衡時空,永遠唔知自己身在福中不知福。」

圖片來源:政府新聞處