診所職場事【寶豬趣聞】 拎報告 上回 |珍寶豬

診所職場事【寶豬趣聞】 拎報告 上回 |珍寶豬

診所職場事】有日一位女士嚟到診所。

佢問我:「照肺嘅報告今日照幾時有呀?最快嗰隻!我要最快嗰隻!」

我:「你預返兩日左右報告會返~星期六有得拎啦」

佢:「肯定呀嘛?我星期一要用㗎啦,你肯定呀嘛?」

撰文:珍寶豬

我:「你而家見完醫生寫埋紙,即刻去埋化驗所就冇問題㗎啦,星期六會有報告返,我再打俾你叫你拎報告,不過星期六我哋開半日~開到一點,你要拎就要一點前過嚟㗎啦,到時我再打俾你叫你嚟」

佢:「得啦得啦,同我登記啦」

登記完,見完醫生,寫埋紙,女士離開前千叮囑萬叮囑:「你記住呀!我急要㗎!我要最快嗰隻呀!」

我:「嗯」

到星期六早上,報告返咗,十點九左右,我打電話俾女士叫佢拎報告。

電話一通,我:「喂?XXX小姐呀唔該~」

佢一出聲就破口大罵:「我今日放假呀!你打嚟做咩呀?我五天工作㗎!星期六日唔聽電話㗎!」

咁你又聽?

我:「唔好意思呀小姐,我係診所…」

我都未講完,佢又繼續一輪咀炳我:「唔咩好意思呀?你放假我打嚟嘈醒你呀!幾點呀?邊有人咁早打嚟㗎?我五天工作㗎!我放假㗎!我放假打嚟做咩呀?有咩緊要事要我放假嗰陣聽你電話呀?死人冧樓都唔好再打嚟呀!痴線!發神經!咪再打嚟呀!」

嘟。

佢CUT咗我線了。

…你唔記得咗你要拎報告嗎?你瞓醒會否想起我?

診所一時正,落閘收工,依然唔見急要XRAY嘅女士…話之你~到我放假啦YEAH!

下回待續….

The user will never see this