人生最不想遇到的5類惡頂上司

人生最不想遇到的5類惡頂上司

打工仔除了重視薪金外,往往更重視工作環境。如果跟著一名討厭的「腦細」,無論人工再高,也極想跳槽!以下5大類型的上司,可謂最「un頂able」,如果大家遇上,除了無奈外,更應該諗諗是否要轉工!

撰文:Nic Chan

1. 雞蛋裡挑骨頭

口頭禪:「其實你唔係做錯,但又唔係啱晒,總之有好多嘢要改善!」

身為一名上司,對下屬有要求是理所當然的事,不過若然長期兼過度地挑剔,下屬做得好但仍經常要求改善,分分鐘令對方愈做愈「冇癮」。

2. 卸膊無責任

#口頭禪:「你自己搞掂啦!」、「我無印象講過!」

上司有「A字膊」,當工作上出問題,便會推卸至下屬。除了缺乏責任感,下屬「食死貓」太多,更會谷到一肚氣,隨時絕地反擊大爆發!

3. 公器私用

口頭禪:「幫我做___,用公數!」

一些上司會想盡辦法,務求好好利用公司資源謀「著數」。部分會逼下屬合作,甚或要求下屬幫忙做私人事,若下屬不合作或投訴,便會遭這些上司解雇。

4. 有急事不能請假

口頭禪:「做晒啲嘢先走得!」、「要跟公司指引預先請假」

如果家人有急事或突然入院,普遍會向上司提出即時請假去處理,但一些上司以未完成工作或「未有事先申請」為由,否決下屬申請,一點彈性也沒有。其實工作為給予家人好生活,如果連照顧家庭也未能做到,那為什麼仍要工作?

5. 過份團隊文化

口頭禪:「放工一齊去HAPPY HOUR,唔準早走。」「星期六去BBQ,帶埋屋企人嚟。」

一些公司為使同事們互相合作,通常會建立團隊文化,但超過應有的限度,例如以「建立團隊文化」為名,要求下屬早午晚三餐要一同進食、放工要一齊做運動、工餘一同參加興趣班等,隨時將對方個人生活抹煞。下屬又不好意思掃上司的興,唔想都要硬住頭皮出席,究竟放工後,是否真正的放工?