要知什麼Size 手錶最啱自己 原來咁樣睇

要知什麼Size 手錶最啱自己 原來咁樣睇

上兩回提供了一些買錶 Budget 上的建議及熱款選擇,今次同大家分享下買錶的第二大考慮因素。究竟甚麼 Size 嘅手錶最啱自己?其實有很多 Factor 可考慮,以下歸納女生男生不同嘅考慮因素。

女生

近年女生都流行買大錶,戴 Oversize,不過不同場合就可選不同 Size!

返工 (31mm – 36mm):最重要方便工作,唔好太大令隻錶Fing 來 Fing 去,所以 31mm 至 36mm 就最啱!Cartier Ballon Bleu 藍汽球就係其中較受歡迎嘅一款。



Cartier Ballon Bleu de Cartier 31mm W6920071 香港建議零售價 HK$43,000

出街 (39mm – 44mm):出街要型 D,可戴 Oversize!呢幾年多左好多女仔買 Panerai,44mm 都一樣 Carry 到!下面就係 44mm 藍 OP logo Panerai,重換埋尼龍 Nato 帶,靚!



Panerai Luminor Marina Logo Acciaio 44mm PAM00631 香港建議零售價 HK$38,700

男生

返工 (39mm – 44mm):男仕返工如著恤衫,隻錶唔太厚,唔頂住䄂口就最好!斯文款來說 IWC 葡萄牙人系列戴返工係唔錯嘅選擇。

IWC Portuguese Chronograph 41mm IW371445 / IW371446 香港建議零售價 HK$61,600

出街 (40mm – 47mm):平時 Causal Look 可戴 Sporty 運動錶!聽說運動錶 Size 的 Sweet Spot 是在 43mm 左右,Rolex Explorer II 其實唔錯!


Rolex Explorer II 216570 香港建議零售價 HK$60,500

先結合自己買錶的預算、知道適合自己的 Size、用錶的場合,篩選一下便可選一隻合適自己的手錶!