【網上熱話】封球場膠帶半天吊 街坊:以為曬鹹魚

【網上熱話】封球場膠帶半天吊 街坊:以為曬鹹魚

熱話

廣告

康樂及文化事務署上周因應新型肺炎疫情,關閉轄下多個運動場地。其中在鴨脷洲公園的 門球場,有網民發現已關閉的場地,被掛起多條平時用作圍封的紅、白色膠帶,認為「我行過仲以為佢係到曬鹹魚」。

網民Anson Kwok在Facebook群組「南區之友^o^」張貼相片後,有其他網民對設計抱有不 同意見,「(膠帶)搞到D(啲)球場,公園好似案發現場」、「宗教儀式啫」,有人就提問 「邊個設計架(㗎)」。面對「重重障礙」,有網民就戲言市民「一入就拉」,亦有人反問 「碌咗十蚊銀入草地,可唔可以入去執番」。

資料來源:AM730

立即加入經一Patreon共肥計劃

限時尊享85折! 全年訂閱慳更多

全新訂閱計劃內容將全面升級!尤其美股當炒、加密貨幣新興起,經濟一週特別搜集業內專家撰文分析,深入淺出拆解脈絡。


經濟一週Patreon限時尊享85折!訂閱經一Patreon後,更同時能閱覽投資名家專欄與分析,及投資專題報道。

關鍵詞
網民熱話