好朋友的10個特徵 你有幾多知己中晒

好朋友的10個特徵 你有幾多知己中晒

「人生得一知己,死而無憾」,人心隔肚皮,可以遇到好朋友好知己真係唔係咁容易,如果你同你老友有齊以下10大特徵,咁就真係要好好珍惜呀!

1 唔會向你講大話

有時講真話會令對方難受,但即使係咁,真正嘅好朋友都唔會選擇向你講大話、對你阿諛奉承,而會將佢真實嘅感覺講出嚟,因為佢有信心你哋之間嘅感情唔會因為呢啲小事而破壞。

2 放心同佢講秘密

秘密呢家野真係要好小心,一個唔覺意講咗畀個大喇叭知,唔洗24小時全世界都知,到時出醜嘅係自己。不過對住佢,你可以好放心將秘密講佢知,因為你知道佢一定唔會出賣你,對佢百分百信任,佢對你亦都一樣。

3 討厭你討厭的人

好朋友就係你最好嘅戰友、後盾,永遠都係同一條船。所以你討厭任何一個人,佢都會同你一齊討厭嗰個人,咁你哋就可以一齊講佢壞話。

4 陪你笑過、喊過

你哋之間有特別嘅語言,一個眼神、一個暗號已經可以笑到趴喺地。一齊經歷歡樂,亦一齊經歷悲傷。你畀人恰、佢比人飛,你哋會耐心聽對方吐苦水,見到佢喊,你甚至比佢更傷心,喊埋一份。

5 對你瞭若指掌

相處耐咗,你哋知道對方鍾意咩style嘅衫、鍾意咩特徵嘅男仔/女仔;唔鍾意食啲咩、唔鍾意點樣嘅人。唔使問對方,都知道佢一定鍾意份禮物。

6 見盡素顏、醜態

係好朋友面前可以放鬆做返自己,係屋企人以外嘅comfort zone,唔需要戴面具、唔需要打扮、甚至唔使戴bra都可以自在地係對方面前大笑大喊。

7 陪你一齊癲

你扮鬼,佢扮馬,唔會扔低對方,要癲就一齊癲,要喪就一齊喪。為咗追明星而一齊走堂訓街、為咗平機票一齊今日買聽日飛、失戀陪你坐海邊等天光,呢一點一滴就係你哋最美好嘅回憶。

8 Dead Air唔怕尷尬

同唔太熟絡嘅人一齊最怕就係無話題,不過同好朋友一齊,即使大家都唔講野,都唔會覺得尷尬,享受大家無所不談,亦享受大家一齊分享片刻嘅寧靜。

9 知你有需要即時出現

有事鍾無艷,無事夏迎春,就一定唔係好朋友,因為真正嘅好朋友知道你有需要,一通電話就會即刻出現,陪伴你左右。

10 不常見面,但一見面就講唔停

就算天角一方、各有各忙,友誼都係永不死嘅!就算幾耐無見,一見面依然搵得返以前無所不談嘅感覺,唔會生疏。