住市區又如何   九龍東老化區的閉翳

住市區又如何 九龍東老化區的閉翳

住市區又如何 九龍東老化區人的閉翳

有時見到啲人會分享下住屯門、天水圍嘅各種辛酸,突然有感而發。所謂「區區有本難念的經」,住藍田都有住藍田嘅心聲。

藍田佬心聲:有長電梯,真係好閉翳
我人住藍田,人已經到左「佬年」。
男人老狗總會有弱點,我都唔例外,而畏高就係我最大弱點! 自從旺角朗豪坊長電梯發生左恐怖意外之後,令到本身有「世界級畏高恐懼症」嘅我每次搭電梯個陣更加淆底,驚死會出事咁。搭親都會心都慌埋,腳又震晒。唔好問我男人老狗點解克服唔到,畏高呢個係心理病嚟,我都搞唔掂!

雖然藍田有港鐵站,交通算好方便,但對於有畏高嘅我,次次搭港鐵返藍田都一定要經過兩條長命電梯先係攞你命3000! 無錯!係兩條!驚一次都未夠,要打孖嚟先慘。落都無事,但上真係搞唔掂! 朋友知我有搭電梯恐懼症,一上親長電梯就要好肉緊咁捉住個扶手,成個人都硬晒、唔敢亂郁。上緊電梯個陣一定唔可以比人掂自己或者搭膊頭,其他嘅身體接觸都唔得,如果唔係就會精神緊張。試過有朋友趁我唔為意時搖一搖我,個下真係汗都滴埋…

電梯年紀大機械壞
藍田站其實有4個出入口,其中A出口因為連接好多個屋苑同埋商場,所以使用率最高。簡單啲講,大部分藍田居民都係靠A出口嘅扶手電梯上落藍田站,如果咁岩撞正有電梯維修,就會全人類塞爆藍田A出口。我明扶手電梯用得耐有故障唔出奇,我真係明喎! 試過因為電梯有故障,得返一條運作正常,所以只準上唔準落。問題係唔經A出口扶手電梯落,就要「行個大運」先搭到港鐵,本身5分鐘路程,就會變左至少15分鐘先得。之前仲試過放工繁忙時間撞正電梯故障,全部藍田人迫喺A出口「打晒蛇餅」,真係躁底兼灰左! 本身返工都已經攰到死,放工仲要迫到死,佬表示都係想返個屋企啫。

人地話「誰明浪子心
,計我話又有誰明藍田佬嘅心呢又? 岩岩先搭完唔知攞你命幾多千嘅長命電梯返黎,每日一搭一嚇真係命都短幾年,都係出返去聽下王傑啲歌定定驚先!