點會有人有錢唔賺 地產代理肯減佣 你仲驚

點會有人有錢唔賺 地產代理肯減佣 你仲驚

地產代理 是天使還是魔鬼?

好多人問…暈!

朋友:「我朋友想上車,紅磡區,有冇相熟地產代理介紹呀?」
筆者:「當然有啦。」
朋友:「好熟架?」
筆者:「係呀,之前幫好多同學都買到筍盤。」
朋友:「咁就好啦,既然咁熟,佣金可唔可以收半價呀?」
筆者:「@@…」

文:1%Anthony

 

又有好多人問…吐血!
朋友:「我哋要搬啦,業主唔續租。」
筆者:「有咩打算?」
朋友:「老婆話租不如買,荃灣區有冇朋友,有平盤放呀?」
筆者:「朋友點會叫佢平讓?介紹個熟代理俾你,幫你搵啦!」
朋友:「唔…代理信唔過,又要俾佣,咁蝕!都係新樓抵!」

筆者:「@@…」

 

原來身邊好多朋友都覺得…代理靠唔住!真的嗎?
可能是坊間負面新聞多,好多朋友都怕跟代理接觸,總是覺得代理會呃人。從客觀層面上看,全港代理數以萬計,當然會良莠不齊。代理是賺佣金的,當然希望促成交易,面對買家,介紹樓盤時當然會讚多幾句,希望買家貴啲都買。面對業主,當然多講幾句負面說話,希望業主平啲都賣。邊句真?邊句假?最緊要自己識分!

 

代理是否靠得住,不是科學,是藝術。
不同代理,固然有不同質素、誠信。
即使同一個代理,可以是天使,亦可以是魔鬼。

重點是…幫邊個?

 

同樣是一個$400萬的單位……
如果代理跟業主關係好,讚到個單位天上有地下冇,用盡十成功力游說買家追貨,隨時可以賣到$420萬、$440萬,甚至更高,之前牛頭角有個40年的單幢樓,呎價迫近1.8萬元,莫講話貴過晒同區的名牌屋苑,甚至比新樓還要貴,不得不佩服。如果代理跟買家關係好,用盡九牛二虎之力搜挖心理質素較弱的業主開刀,隨時可以買到$380萬、$360萬,甚至更低,去年年初大西北藍籌屋苑,幾個代理夾份買入,兩房殺到$260萬,相信唔少朋友都記得。

 

三年前,筆者看上油尖旺區,一個頂樓連天台單位。
業主開價368萬,一個崩都唔肯減,幸好筆者與代理相熟,一直幫我吼實這個盤,定時Update,不斷游說,後來政府又再加辣,業主一時心怯,就殺到落328萬。還未夠!代理收到線報:「業主之前買咗新樓,如果個單位賣唔出,佢未必夠錢埋尾,就算夠,而家個市轉差,揸兩間佢都驚。仲有…天台個僭建剛剛收到Order,唔係咁多人敢買,可以再殺喎!」樓齡30多年、350呎內隴,加300呎天台的單位,最後以$308萬埋單,平時價超過20%。到今年初賣樓,又有驚喜,比我的底價賣高了$10萬,以$455萬沽出,讚啦!

 

如何可以買得比人平?賣得比人貴?
當然有很多不同的技巧,有機會在分享會跟大家詳細分享。
今次想講的關鍵點,是有沒有一些夠牙力的代理,站在你那邊!

 

原來身邊好多朋友都覺得…俾佣好唔抵!
正如前文,有朋友問:「有冇相熟代理,佣金可唔可以收一半?」
試想想,如果明天上班,你老闆跟你說,今個月的人工,你可唔可以收一半,你估你會點?就算唔劈炮,都即刻攞幾日病假定驚啦!同樣道理,代理靠佣金吃飯,收一半?誰會幫你賣力呢?如果代理可以幫你買平幾十萬,又或者賣貴十幾萬,點解唔抵俾呢?

 

如果地產代理話收你一半,或者唔收佣金,仲驚!
可能你的對手付出了更高的報酬,你估代理幫邊個?就好似新樓,例如發展商俾3%佣金,買家就唔使俾,你睇代理幾落力?
之前不同地區都買到筍盤,尤其去年跌市,數以十計的同學成功撈底。又或者現時我們的工廈項目,入貨價總比市價平兩成以上,出貨價不斷創新高,最主要是有建立好強大的相熟代理網絡。
天使?魔鬼?…就看你有沒有辦法令他站在你那一邊。

作者為1%投資培訓的地產課程總監,著有《買樓上車防中伏》、《上車又住又賺》、《樓。轉命運》、《工商舖小本投資入門》、《50 萬上車》、《投資買樓賺錢筆記》等等,其博客《第一桶金》總瀏覽量逾300萬人次,曾接受多間傳媒專訪及出任電台地產節目嘉賓主持,並擔任TVB節目「有樓萬事足」顧問。2000年科網股爆破,曾欠下近一年薪金卡數。經債務重組後,2004年股樓雙線出擊,短短四年由滿身卡數打工仔,變出六層樓。其後與投資兵團大舉出擊投資物業,並進軍商鋪、工廈市場,以穩健投資策略,成功變出雙位數物業。