26歲月儲$3,000 月供股票手續費貴 真係有so?|龔成信箱

26歲月儲$3,000 月供股票手續費貴 真係有so?|龔成信箱

【月供股票】今日龔成信箱,不少讀者想為未來作打算,應如何實行投資計劃,亦提及熱門的股票以及投資心態等問題。

撰文:龔成 |圖片:visualhunt

1.月供股票

老師好,最近一直在看你的書,學到了很多東西。關於月供想請教一下老師的意見。

我現在26歲,人工不算高,因為自己出來租房開支比較大一個月大概只能儲蓄3000左右用於投資,另外1000左右暫時儲蓄等待時機。

雖然現在的月供計劃1000已經可以玩,但是手續費最少也要50,就算3000港紙全部月供手續費都1.6%上下。

雖然儲蓄積累原始資金和月供都各有利弊,但是老師會比較建議我月供3000還是把錢儲到足夠買入一手再投資呢?謝謝!

龔成老師:

月供始終是較好的。

你儲到一手先買,因為每隻股的入場費不同,有可能要儲多個月先入到,你有可能一次過在高位買入,但如果用月供,你買入價就可以長期平均。

雖然手續費較貴,但我都會建議你做月供,當然,月供太少,手續費佔比的確較多,以每月供$3000來說,1.6%手續費,勉強都可接受,這手續費比起你面對損失的風險,月供仍是有著數的。

當然,我希望你先儲下現金先,無論是備用,又或等機會,因此你可以儲幾個月現金先,之後先慢慢開始月供,咁樣會比較好。(對照龔成信箱:Q5605)

2.恆指ETF(2833)

龔sir,想問下2800同2833有咩分別 除咗每手數量唔同,管理費同溢價唔同之外仲有咩分別

同埋2800個入場費比較高 我仲係一個大專生 每月parttime人工都吾係太多 如果每月月供2800個手續費會比較高 如果咁情況下分段買入2833定係每月供2800會好啲?

龔成老師:

盈富(2800)同恆指ETF(2833),大家的目標都是追蹤著恆生指數,即是本質大致是一樣的,只是背後管理這基金的公司不同。

由於盈富的流通量及成交量較大,因此買賣差價會較少,而你買入2833,因為成交少,所以買賣差額會略高,但如果你長線投資,這問題不大。

另外,我睇翻2833佢過往的表現,佢出現誤差的情況,比2800高少少,但不嚴重。(即是追蹤恆指是的偏離程度)。

如果你資金不足,買2833都可以,只要長線投資就得,上述只是小問題。

另外,其實你可以月供盈富,亦可以解決你入場費不足的問題。(對照龔成信箱:Q5786)

3.美國債券

老師,我想問問買美國債券問題 因為我屋企有長輩已經年老 成世人儲存落大約7位數字現金 我曾經叫佢地放部分?現金落公用股 但係可能佢地以前睇到太多人玩股票搞到跳樓

所以我點解釋佢地都好抗拒 所以我諗緊好唔好幫佢地買美國債券 最近個債市慢慢步入熊市 債息慢慢上升令債價下跌 老師認為而家係咪時機開始步處買債券?例如兩年期

龔成老師:

債券的確是可投資的目標項目,但債券都好多,香港、美國、中國都有。

如果講美國債券,當美國加息時,債價就會下跌,因為要求的利息回報要上升,當然,除了這因素外,還有很多其他因素影響,但如果一直加息,債券價格很大機會會持續下跌。因此,一般來說,在加息週期買債券,未必是最好的策略。

你買短年期的債券可以的,但要持有至到期,因為中間賣出都可能因價格下跌而損失。(對照龔成信箱:Q5787)

 月儲$3000 月供股票 手續費 龔成信箱
當美國加息時,債價就會下跌,因為要求的利息回報要上升。

4.平安(2318)

你好 我想問問你點睇中國平安  值得長線投資嗎?係呢個時候 我見到打economic war

我只有港燈2638 香港電信6823 係手(大約4萬), 我有5萬左右想再買d野做投資 想問應該點投資好

龔成老師:

首先講財富分配,由於你本身持有的都是收息類型,因此,如果你想投資組合增值力高一點,可投資平安(2318)的。

這股有質素,有長線投資的價值,不過近期的股價不算平,買入可以,但這刻不要太大注,又或最好分注買入,不要一次過用盡$5萬。最好有少少現金剩。(對照龔成信箱:Q5788)

5.舜宇光學科技(2382)

早晨龔Sir, 我之前$112買入2382 及$5.35 買入0857。

請問你有什麼意見對於這兩隻股票及什麼價位可以再入注,謝謝你!

龔成老師:

舜宇光學科技(2382)正面,有長線投資價值,就算這股比你買入價升了不少,也不要賣出,要長期持有。至於是否買入,這刻有少少保留,因為現時的市盈率仍處於不低的水平,如果你有貨,不用急於買入,除非跌了10%才考慮。

至於中石油(0857),這股雖然都有質素,但質素不算太高,因為這只是商品企業,產品售價因國際油價而影響,所處位置比較被動,你的貨可長線持有,但未必值得在組合中,持有太多。(對照龔成信箱:Q5789)

 

6.保險股

成哥,我發覺保險依個行業你係問答上面有講過幾隻優質股,所以我就嘗試分析,但係我覺得依類行業既業務有點複雜,可能我功力未夠,但睇返你出書50隻優質股入面,都無提過保險依類股票,原因係乜?因為業務會波動?

龔成老師:

唔係呀,我本《50優質潛力股》,其中一隻保險股就是保誠(2378)。

其實,保險是一個不錯的行業,特別是人壽保險,毛利好高,加上有淨存金可用投資,因此企業價值更大,如果你有上過我堂,都知我喜歡壽險股的。

不過,保險企業由於會將淨存金作投資,因此盈利一定會因投資市場而略有波動,因此,在估值時要較小心。

當時我選《50優質潛力股》,最後選了保誠,其實,佢同平安(2318)等都是有質素的保險企業,但選佢的原因,除了因為佢有質素外,當時我寫的時候(2016年中),佢仍受英國脫勾事件影響,令股價跌了不少,這正是價值投資者投資的時候,當時股價只是$120,所以推了這股。(對照龔成信箱:Q5790)

7.中國海洋石油(0883)

您好,小弟最近開始拜讀您作品,開始認識股票,請問您中海油00883 應該咩價位入手呢?

或者依家佢入唔入得過?

龔成老師:

中國海洋石油(0883)雖然有一定的質素,但對新手來說,未必是最好。因為這股受國際油價的影響,而這方面的因素其實唔易估,因此股價會較波動。

加上油價在近一年,都已有一定的升幅,這刻才買入相關股票,值兢率只屬中等。如果你想買這股,不是不可,但這刻未必適合太大注。

另外,對新手來說,可投資較為入門及穩定類的股票,最簡單就是盈富(2800),你可以以這股為投資的重心,再配以其他股票。(對照龔成信箱:Q5791)

8.牛熊證重貨區

老師,請教你關於牛熊證重貨區對大市有沒有影響升跌的指標/啟示?

對散戶而言,有甚麼值得留意?

例如現在牛重貨區現處於29500-29599, 熊重貨31000-31099。我們需要留意這些資料作為走貨/買貨的機會嗎?先謝老師

龔成老師:

如果你是短線投資者,就可能要留意這些資料,不過,在我過往做銀行10年,觀察了大量散戶的投資成績後,結論是短炒的散戶,都是輸多贏少的。

我地買股票,就是買企業,大市的中短期升跌,與你持有企業的價值無關,因此,你只要買入優質股,長線持有就可以了。上述的重貨區,可能對大市中短期有影響,但對長線投資者而言,完全不用理會。(對照龔成信箱:Q5792)

9.優質股

龔sir你好,

我想問中銀2388和3988那一隻較優質?

龔成老師:

中銀香港(2388)會較優質,雖然這只中行(3988)的子公司,但2388在質素上的確是較好的。3間香港發鈔銀行之一,較好的監管,賺錢能力不錯。

加上壞賬的問題,比起內銀少得多,因此在風險上做得更好,投資2388較好,長線較有增長力。不過,如果你想收息,就3988。(對照龔成信箱:Q5793)

10.歐化(1711)

請問我之前買左隻1711歐化1.5買入 現在跌到0.6左右 唔知應唔應該放左佢就算呢?

聽講會係第三季業務擴展

唔知會唔會升返啲

龔成老師:

歐化(1711)不是無質素,但最大問題是在估值上,佢的生意唔算做得好大,一年營業額只有$2億,過往3年的平均盈利只有二、三千萬,如果估值去到$6億(每股股價$0.75),其實已開始過高,有少少盡。

我不投資新股,以及上前年期不足2年的股票,就是因為估值好難,佢地的股價一定十分波動,風險好高。