理財個案

【理財個案–想每月有2萬被動收入,應該如何分配?】

專欄

廣告

Q36907:

龔sir,想請教你,如果有大約資金$200萬,想每月有2萬被動收入,應該如何分配?

想大約買入$100萬3988中國銀行,大約$2.8入,想$3.3左右放,如果不能就收息,你認為安全嗎?

另外一百萬,想分50萬買入美國國債,大約5厘,另外50萬定存/貨幣基金,然後再每月定投1.5 萬Voo/qqq你認為以上操行風險大嗎?

因為我現時係股票上蝕了大約六十萬,不想再承受太大風險。

港股7200之前均價7.2,不知是否可以回本?我美股港股好多股票都跌了70%,當時沒止蝕,現在部份更幾乎全輸了

希望未來投資以穩定現金流及安全為首要,不能再損失本金了,求老師指教

龔成老師︰

如果每月要$2萬被動收入,一年便是$24萬,假設投資在6%的收息股上,大概需要的本金約$400萬。

所以,你現時要做,就是先以累積資產到400萬,作為一個目標。

FL二南方恒指(7220)產品之投資目標為追踪恒生指數每日表現兩倍(2x)的投資業績。

雖然我長遠認為,恆生指數平穩增長,但中短期可以較波動,由於這基金有槓杆,就會令價格更加波動,其實有風險。

特別係你本身投資知識不高,用這類槓桿ETF,就更加之危險。我建議你用無槓杆的盈富(2800)會較好。

(VOO)和(QQQ)是投資美股的入門工具,你可以月供,只要長線投資就可以。

中行(3988)係有投資價值,但只係收息股。連同你講架美國國債+定期,增長力都係一樣唔明顯,唔建議集中係佢地身上。

而且,我都唔建議個股佔一半比重咁多,任何優質的股票都不建議超過組合的15%。

我明白你因為過去虧損重大,所以相保守D。但其實主要原因,唔係D股票出問題,而係你技巧出問題。

近年大環境都弱,特別係況股,虧損都係較難避免。

不過,睇翻你整體表現,除左跌,仲要係大幅跑輸比大市,代表你投資技巧出左核心性架問題。

你要好好檢視一下,你自己架問題,是否在高位買入? 又或者企業本身的質素就有問題。

其實,我建議你現時需要做的不是急於投資,而是先整理好現有持貨,找出輸錢架原因,之後先再諗點去開始新架投資增值計劃。

另外,如國你投資好擔心損失。

這反映你本身風險承受程度較低,你就要在配套股票比例上,唔好太多,同時唔好買風險較高的股,可以買收息股

另外,你要多讀投資相關書本、年報,新聞和報讀相關課程。

書本上,你可以睇我寫的新作《圖解股票小百科》以及《80後千萬富翁》、《財務自由行》,都適合初學者,相信可以幫你找到投資出問題架原因。

圖片來源:Unsplash