返工英文講得好  學識10句常用英文

返工英文講得好 學識10句常用英文

日常生活、返工放工,經常要接觸不同的人,如果不時要接觸外國人的話,以下呢10句英文句子,超實用,不妨記下。

1. I’ll give it a shot. (我試試看)

有時同事會邀請你放?工一齊去做gym,雖然自己冇做gym的習慣,但又好想試下的話,可以咁講。

2. I have no idea. (我不知道)

有時同事會問你一?唔識答?問題,唔識就直接話唔知,直接簡單。

3. Don’t get me wrong. (別誤會)

放Lunch食飯時可能會討論最近套韓劇邊個靚仔邊個醜,咁?有同事經過可能會自己對號入座,以為講緊佢,水洗唔清?呢一刻解釋都係需要…

4. You have my word. (我保證)

有時Lunch出去食飯可能一時唔記得帶錢而要問同事借住先,但可以同同事保證一定會還。

5. I can’t afford it. (我買不起)

當女朋友chur自己買好貴?化妝品或者最新手袋時,可以試下咁同佢講。(如果有guts的話)

6. Can I take a rain check? (可以改天嗎?)

本身約左朋友夜晚去食飯飲野,但臨收工先比老細叫左入房傾多好多個5分鐘,呢一刻你唯有咁同朋友講啦。

7. I don’t have time. (我沒空)

當同事?你最忙最多野做?時候黎搵你幫手做野,或者你可以同佢講「Sorry, I don’t have time. 」意思係「對不起,我沒空。」

8. You’ve got to do it. (你一定要做)

當你搵到一份人工同待遇比原公司更好?工,但又淆底唔知點開口同老細請辭,呢句應該係其中一句你最想聽到?鼓勵說話。

9. Hang on a sec. (等一下)

如果同緊個客傾緊電話時,咁岩又有電話入,你可以咁同個客講「Hang on a sec, please. 」意思係「請等一下。」

10. I’m not in the mood. (我沒那個心情)

有時做完成日野成身都散晒個陣,朋友無啦啦即興約夜晚去食宵夜,呢一刻你應該會好決絕咁拒絕佢。

阿滴英文

「要喜歡英文,才能學好英文。」阿滴與滴妹對教育充滿熱忱,將興趣結合專長,實踐對教育與創作的理念,兩人極佳的默契透過新媒體創作打造教學新模式,成功地讓聽眾對英文學習產生興趣與動力。目前他們的頻道累積了超過25萬訂閱者,成為了台灣最大的英文教學YouTube頻道。