失業

40歲失業漢自貶身價 應徵$15,000蚊文員竟遭HR奚落:請你唔起

職場
會員內容

廣告

40歲正值人生黃金時期,可能已事業有成,家庭生活美滿;但突然遇上公司解僱而失業,兼且自降身價都不被聘用,真令人難受!

40歲月薪40至50K 公司生意差被解僱

苦主網民在社交平台發文,指自己現年40歲,早前因為公司生意差,有數位人工大約4至5萬的員工被解僱,自己就是其中一個。面對逆境,苦主都有努力搵工,但多個月都沒有回音,就嘗試自降身價:

「40歲先嚟失業真係好難受,公司生意差,人工4至5萬果堆雞咗幾個。而我係其中一個,呢三個月搵咗好多份工都冇回音,試過自降身價搵文員工,面試期間人哋直接話請我唔起…40歲又要養妻活兒又要供樓」

失業
(圖片來源:政府新聞處)

失業自降身價 減半人工面試15K文員被拒

苦主稱自己自降身價,由4至5萬月薪,開價一萬五,應徵文員一職。在面試的過程中,對方直言:「請你唔起!」,擔心影響團隊。

苦主在帖文中沒有透露應徵公司的背景,只能推斷以往月薪4至5萬,現求職1萬多月薪的工作,的確會令人再三考慮是否合適。

  • 「佢哋驚影響團隊氣氛所以唔敢請我 」
  • 「講緊我只係要求15K人工!」
失業
(圖片來源:政府新聞處)

羨慕同期政府工:跳十年POINT月入3至4萬

苦主網民又對比自己同期,朋友十年前任職政府工,十年期間跳point(公務員加薪,約一年兩次,包括薪酬調整),十年後月入3至4萬,收入穩定。更重要的是朋友的工作內容也是文職。

  • 「望住以前啲同學仔打政府工⋯跳左十年POINT收緊3至4萬,但做緊文員嘢真係好羨慕!」

做政府工最大的好處莫過於在逆境中、淡市中,一定是最穩陣的鐵飯碗。私人公司可能會直接裁員,政府工可能只會凍薪。但也要接受政府工人工不及私人公司加幅大。

以苦主網民的情況為例,他的朋友用十年時間獲得3至4萬月薪,即入職時月薪大約有2萬,參考政府總薪酬表,Point 8 $21,875, 10年後人工達Point 18 $37,685,平均一年加薪$1,581。

失業 根據政府文書助理的薪酬,頂薪點是Point 10, $24,670。
根據政府文書助理的薪酬,頂薪點是Point 10, $24,670。(圖片來源:政府新聞處)

網民:實Q都要做住先!

其他網民在帖文留言獻計,紛紛鼓勵苦主要捱落去!有網民就分析苦主應徵文員失敗的原因,亦有不少網民圍爐訴苦,同是失業大軍,齊齊努力搵工。

  • 「做文員,佢哋寧願請後生或者唔係做開高職果d啦」
  • 「係咪以前你份工太hea,所以而家知識技能完全脫節?」
  • 「用住積蓄頂住先,係就係好灰,但無計」
  • 「師兄,同你一樣,三個月啫,唔駛咁快灰喎。我失業近一年都係咁搵工。」
  • 「唔好介意,衰D咁講,步兵,實Q(看更)都要做住先,可能你會插我,但我總覺得好過日日坐係度」
  • 「捱過難關咪又係一條好漢」
  • 「有d人直接移民搏一搏,反正留係香港/去到外國都會做下欄工」
  • 「如果人脈廣,可考慮做保險」
  • 「或者報ERB課程(僱員再培訓局),睇吓有冇其他行業有出路」

其實不論是年輕或是中年失業,要轉行,去見工,都是一個新挑戰,特別是在疫情之下,經濟不景氣的情況。但近年的移民潮也提供了不少職位空缺,唯有做好準備再在職場上開拓一番!

失業 一時三刻無工返,做看更定頂上!
一時三刻無工返,做看更定頂上!(圖片來源:政府新聞處)

立即加入經一Patreon共肥計劃

限時尊享85折! 全年訂閱慳更多

全新訂閱計劃內容將全面升級!尤其美股當炒、加密貨幣新興起,經濟一週特別搜集業內專家撰文分析,深入淺出拆解脈絡。


經濟一週Patreon限時尊享85折!訂閱經一Patreon後,更同時能閱覽投資名家專欄與分析,及投資專題報道。

圖片來源:政府新聞處、中新社