學曉點用Fillers  講英文馬上升呢十倍

英文作為我哋嘅第二語言,講起上黎總係有少少唔順口。究竟點先可以講起黎順口,聽起黎又順耳呢?原來有個好簡單嘅方法可以令你一般般嘅英文升呢十倍!係咪好想知呢?答案就係「用填補詞(fillers)」!今集阿滴就教下大家善用填補詞(fillers)講一口流利英文~

填補詞(Fillers) 其實就好似口頭禪咁,其實冇咩意思,但係用起黎就好順口!

用Fillers 的好處:

1. 加長句子
有時同人講嘢答得一兩隻字,好似有少少肉酸,不過用fillers 就可以幫你加長句句子,聽起黎都好似好勁咁!

2. 增加你思考講咩好嘅時間

有冇試過面試俾人問到口啞啞呢?又或者講到一半唔知講好,你就可以用fillers黎buy time,等你有多啲時間可以諗下之後講咩好。

3. 完全唔洗理文法

用fillers最大嘅好處就係完全唔使理文法。你可以隨便周圍用啲fillers,點用都得,反正就一定唔會錯!

用Fillers 例子:

1/ Right, so…..
2/ You know. I don’t know.
3/ Actually/ Basically/ Obviously

雖然fillers其實冇咩特別意思,但係加咗以上嘅fillers之後,你嘅英文就好似突然順咗好多啦!