情侶用盡首置配額上車 想發達 找個願意陪你睇樓的女友|經一專欄

情侶用盡首置配額上車 想發達 找個願意陪你睇樓的女友|經一專欄

經一專欄・睇樓】幾年前網上瘋傳一段影片,講述一個年青人,希望找到一個願意陪他吃麥當奴的女朋友,深得網民共鳴。其實在買樓投資亦是一樣,伴侶的支持非常重要。話說上個月我們舉辦了一個撈底分享會,有一對學員在今次跌市,一口氣撈底買入兩個單位,秘訣是…

撰文:1%Anthony |圖片:unsplash

 

女同學: 今次我哋睇咗好多地方…

男同學: 係呀,我諗都睇咗四、五十間!

女同學: 成日朋友問我哋工作咁忙,點安排時間?

男同學: 其實呢幾個月,一放假就拍住拖去睇樓!

女同學: 唔止買到筍盤,仲慳唔少錢添~~

男同學: 好感恩有個願意陪我一齊去睇樓嘅太太…

女同學: 係我上堂先架,係我叫你一齊上堂一齊睇樓架~~

男同學: 係喎,哈哈!

睇樓 情侶 首置配額 上車 發達 女友 經一專欄
【經一專欄・睇樓】圖片:unsplash

話說這對小情侶之前都冇買過樓,都算是新手…

由於準備今年結婚,所以想買一個單位自住,上課後對物業越來越大興趣,於是就捉埋未來老公來上課,並計劃用盡兩個人名,一人買一間,老公名就買一個三房單位自住,老婆名就買一個一房單位收租。兩個都是專業人士,平時工作很忙,正常情況下,應該得個講字,講講吓冇咗下文,然後當樓市升番之後,高呼後悔。但這對小情侶行動力很強,出手也快狠準,短短幾個月跌市,已經分別在港島南買入自住單位,西九龍買入收租單位,而且價錢也很便宜,比高位都有逾百萬水位,最主要是伴侶間互相支持。

買樓投資是重要的人生決定…

重要不是在於你買甚麼樓,而是在於你決定走這條路。

之前筆者都寫過相關的文章,買樓投資是Important but Not Urgent的事,很多時候都會被遺忘,尤其是當你出去睇過兩、三次樓都沒有收獲,如果沒有伴侶的支持,就很容易會放棄。記得筆者以前剛剛開始買樓投資的時候,當時的女朋友不理解…

 

筆者: 今個星期日朋友約我去沙田睇樓。

女友: 星期日嗎?唔去得唔得呀?

筆者: 聽朋友講,佢睇個盤幾筍吓…

女友: 咁難得星期日放假,去埋睇樓,咁唔使去街啦~~

當時筆者仍然是打工仔,是窮忙族。

一星期六天工作,就只有星期日可以發揮,沒辦法了,既然女友黑面,那就唯有放棄,不但睇樓的機會少了,就連平時也沒有多說。

這不是最惡劣的情況,最可怕的是,你身邊的人都潑冷水。

每次跟親人朋友講買樓,個個都有很多意見,甚麼加息週期即將來臨啦,環球濟不穩啦,嚟緊應該會跌啦,首期要俾好多錢啦,供幾十年好大負擔啦,份工都唔知穩唔穩陣啦,十萬個理由反對。但最慘的是,他們很多自己都沒有甚麼買樓經驗的,只是純粹出於個人意見,我覺得…!如果只是一般親戚朋友還好,如果身邊的伴侶都是這樣的話,明明發達機會放在你面前,相信你都不把握得到。

 

所以如果你都想往後投倶路走得順利…

嘗試跟你的伴侶解釋,讓他/她明白你在做甚麼,如果找到一個願意陪你去睇樓的男朋友/女朋友,投資路上你將會走快幾倍!

睇樓 情侶 首置配額 上車 發達 女友 經一專欄
【經一專欄・睇樓】圖片:unsplash

The user will never see this